5 E-commerce trends van 2017

Zo aan het eind van het jaar is het altijd goed om te kijken welke E-commerce trends we kunnen verwachten in het nieuwe jaar. In deze blog een 5-tal verwachtte trends die binnen e-commerce zullen ontstaan.

E-Commerce trend 1. B2B e-commerce neemt grote vlucht

“Ook zakelijke klanten doen tegenwoordig hun research vooral online”.

e-commerce trend

Online transacties bepalen steeds meer de B2B-verkoop. Bij online zakendoen kunnen zowel verkopers als inkopers flink op kosten besparen. Steeds meer ERP en boekhoudpakketten ondersteunen elektronische facturen en het koppelen van online-systemen. Dit levert niet alleen besparingen op in geld, maar ook in tijd en vooral gemak.

Een goede B2B e-commerce oplossing kan er dan ook voor zorgen dat de omzet per klant toeneemt, omdat het tal van obstakels voor een transactie wegneemt. Online marketing en social media zijn ook belangrijk voor pure B2B leveranciers, want ook hun zakelijke klanten doen tegenwoordig hun research vooral online en zijn daarnaast als consument gewend aan websites zoals bol.com en willen dat niveau ook in hun zakelijke omgeving.

E-commerce trend 2. Mobiel valt er nog veel te winnen

Uit een groot onderzoek van Wolfgang Digital uit de tweede helft van 2016 blijkt dat mobiel in bezoekersaantallen de desktop ruimschoots voorbij is. Maar als het om daadwerkelijke aankopen gaat, blijft mobiel nog flink achter bij de desktop. Mensen zoeken overwegend mobiel, maar doen hun aankopen, zeker grotere aankopen, nog voornamelijk vanaf hun desktop of laptop. Zorg dus voor een goede mobiele site om niet al vroegtijdig in het aankoopbeslissingsproces te moeten afhaken.

E-commerce trend 3. Gemak – stel virtuele pakketten samen

Bij online aankopen is gemak veelal doorslaggevend, boven prijs. Maak hier gebruik van door voor 2017 te bedenken hoe je het aankoopproces voor je klanten verder kunt vergemakkelijken door ze samengestelde pakketten aan te bieden. Bijkomend voordeel is doorgaans dat de gemiddelde ordergrootte hierdoor ook hoger wordt. Hierin denkt d-etail graag met je mee.

E-commerce trend 4. Abonnementen

Een trend die zich de afgelopen paar jaar langzaam heeft ontwikkeld is die van abonnementen op producten, diensten en software. Natuurlijk bestaat het fenomeen ‘abonnement’ al sinds mensenheugenis. Waar het hier om gaat, is het in abonnementsvorm aanbieden van producten en diensten waarbij dat tot voor kort niet gebruikelijk was. Denk aan de Dollar Shave Club met het online verkopen van scheermesjes. En HelloFresh, een abonnement op vers voedsel, werd bij een financieringsronde eind 2015 al gewaardeerd op 2,6 miljard Euro. Heb je een dienst of product dat mensen regelmatig gebruiken, overweeg dan zeker om een abonnementsvorm aan te bieden. Dergelijke diensten zijn vooral populair bij millennials. Zij beschikken vaak over een relatief hoog besteedbaar inkomen, maar weinig liquide middelen voor met name wat grotere aankopen. Voor 2017 wordt een sterke verdere groei van deze vorm van e-commerce verwacht.

E-commerce trend 5. Zero friction

E-commerce wordt steeds meer ‘mainstream’ en trekt dus ook steeds meer ‘gewone’ consumenten aan. Deze nieuwe klanten van webwinkels zijn minder handig met internet en computers dan de meeste bestaande klanten. Dergelijke klanten verwachten een frictie-loze ervaring wanneer ze een online aankoop doen. Bij de geringste vorm van complexiteit, haken ze af. Webshops die willen profiteren van de toestroom van deze klanten moeten daarom bij alles wat ze ontwikkelen hun gebruikerservaring zo frictie-loos mogelijk maken. Dat betekent dat je de gebruikerservaring tot in de kleinste details moet optimaliseren. Het moet voor de klant kinderlijk eenvoudig zijn om jouw product of dienst aan te schaffen. En dat op elk apparaat.

Een andere manier om het aankoopproces verder te stroomlijnen is door het testen en analyseren van je website en ‘last but not least’: vraag je klant naar z’n ervaring.

Deel dit stuk

d-etail helpt bij online uitdagingen

Vraag hulp van d-etail bij het realiseren van je online uitdaging of ontdek waarmee een online specialist uit het netwerk van d-etail je kan helpen.