Lage digitalisering kleine Nederlandse bedrijven

Slechts 32% van de Nederlandse bedrijven heeft de bedrijfsvoering in hoge mate of bijna volledig gedigitaliseerd. Daarentegen heeft 36% de bedrijfsvoering niet of nauwelijks gedigitaliseerd. Kleine bedrijven zijn minder ver met digitalisering dan grote bedrijven. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers uit onderzoek naar ICT-gebruik onder bedrijven in Nederland.

De mate van digitalisering hangt sterk samen met de grootte van het bedrijf. Van grote bedrijven met 500 of meer werknemers heeft 65% de bedrijfsvoering in hoge mate gedigitaliseerd. Van de kleinste bedrijven (2 werknemers) is dit slechts 24%. Bijna de helft van deze kleine bedrijven is naar eigen zeggen niet of nauwelijks gedigitaliseerd.

 

Verstuurde e-facturen verdubbeld

Een voorbeeld van meer digitalisering onder Nederlandse bedrijven is de toename van het gebruik van e-facturen. Het aandeel verzonden e-facturen ging van 8% procent in 2017 naar 14% in 2018. Ook het gebruik van elektronische facturen anders dan e-facturen (bijvoorbeeld in PDF) is de afgelopen twee jaar toegenomen van 40% in 2016 naar 60% in 2018. Hierdoor is het aandeel papieren facturen de afgelopen twee jaar gehalveerd van 50% in 2016 naar 24% in 2018.

 

Klantengegevensbeheer steeds vaker gedigitaliseerd

Een ander kenmerk van een hoge mate van digitalisering van de bedrijfsvoering is het gebruik van zogenaamd Enterprise Resource Planning (ERP) systemen om informatie overdracht tussen verschillende afdelingen te ondersteunen. Het gebruik van ERP-systemen door bedrijven is de afgelopen twee jaar min of meer gelijk gebleven: 46% in 2018 tegen 47% in 2017. Het gebruik van een Customer Relationship Manager (CRM) systeem om klantengegevens digitaal te beheren is de afgelopen twee jaar toegenomen van 46% in 2016 naar 56% in 2018.

 

D-etail ondersteunt u bij digitalisering van uw bedrijf

D-etail beschikt over een uitgebreid netwerk van specialisten en ruime ervaring met digitalisering van bedrijven. Met deze achtergrond kan d-etail u een oplossing op maat leveren, passend bij uw onderneming. Onze adviezen en uitrol van de plannen zijn volledig onafhankelijk en kunnen ook gecombineerd worden met bestaande partners of specialisten.

Wacht niet langer met digitalisering en bel 06 51 11 19 45 of mail [email protected] voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

 

Deel dit stuk

d-etail helpt bij online uitdagingen

Vraag hulp van d-etail bij het realiseren van je online uitdaging of ontdek waarmee een online specialist uit het netwerk van d-etail je kan helpen.