Snelle actie noodzakelijk voor Nederlandse detailhandel

Om groeikansen te realiseren moet de Nederlandse detailhandel zich inzetten voor differentiatie en innovatie over alle kanalen (offline en online) heen. Dat concludeert adviesbureau McKinsey & Company in een onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse detailhandel. Werk aan de winkel: Tijd voor een versnelling richting 2025.

detailhandel

De Nederlandse detailhandel staat op een belangrijk kruispunt. Doorgaan op dezelfde weg zal de economische en maatschappelijke rol van de sector in gevaar brengen meent McKinsey. Alleen door te blijven ontwikkelen en innoveren zal de Nederlandse economie een positieve draai krijgen. Hiermee zal tevens de Nederlandse Detailhandel gered worden.

Nieuwe kansen en bedreigingen

Toekomstige verschuivingen in de bevolkingssamenstelling, consumentengedrag, technologische innovatie en toenemende concurrentie zorgen ervoor dat in de periode tot 2025 nieuwe kansen en bedreigingen ontstaan. Sommige winkeliers zullen in staat zijn zich snel aan te passen en te groeien. Toch kan de situatie binnen de totale detailhandel verslechteren.

Niet meegaan met e-commerce trend kan afname in werkgelegenheid veroorzaken

Niet tijdig ingrijpen kan grote gevolgen hebben. Een afname in de werkgelegenheid die kan oplopen tot 55.000-130.000 voltijdbanen én een vermindering in de bijdrage aan het Nederlandse BBP. (van 0.3 tot 1.0 procentpunt tegen 2025). Hierdoor dreigt in een verdere toename van de winkelleegstand. Dit zal de Nederlandse economie ook niet ten goede komen.

Nederlandse online marktplaatsen zullen moeten inzetten op een lokaal producten en diensten-aanbod, een naadloze integratie van online en offline en versnelde invoering van technologie.

bron: Emerce

Deel dit stuk

d-etail helpt bij online uitdagingen

Vraag hulp van d-etail bij het realiseren van je online uitdaging of ontdek waarmee een online specialist uit het netwerk van d-etail je kan helpen.